Loading...
Izvještaji

CHELSEA WOLFE, A PLACE TO BURY STRANGERS, GROOMS, A DEAD FOREST INDEX – Hajó A38, Budimpešta, Mađarska, 14.11.2015.

CHELSEA WOLFE, A PLACE TO BURY STRANGERS, GROOMS, A DEAD FOREST INDEX – Hajó A38, Budimpešta, Mađarska, 14.11.2015.

VEČER MRAČNIH EMOCIJA

Četrnaesti je dan mjeseca studenog svoj završetak doživio jednim sumornim, emotivnim, ali i katarzičnim koncertom čiji tonovi i danas rezoniraju duboko u mislima nas koje je glazbeni put doveo pred pozornicu kluba A38.
Chelsea Wolfe, mlada kalifornijska kantautorica, ovom turnejom promovira svoje novo studijsko izdanje znakovitog imena “Abyss”, a sinoć su joj se na pozornici pridružili majstori noise rocka A Place To Bury Strangers, Grooms i novozelandski duo sa londonskom adresom A Dead Forest Index.

dead_forest_index_by_martina_sestic

Adam i Sam Sherry prvi su predstavili svoj program sastavljen od melankoličnih tonova, izražajnih vokala i turobnih ritmova. Minimalistički scenski nastup je ostavio publici prostora za vlastitu interpretaciju glazbe i stihova, a tek je jedan pogled na ovaj dvojac bio dovoljan da vam bude jasno kako A Dead Forest Index uistinu proživljavaju svaku otpjevanu i odsviranu emociju.
Ali ipak moram primijetiti da im pomalo fali inovativnosti u samom stvaralačkom procesu. Što se tiče prenošenja glazbene emocije, nemam nikakve primjedbe, ali svejedno i uz najiskrenije melodije potreban je neki skladateljski moment koji će ih izdvojiti iz mase sličnih bendova.

Amerikanci Grooms ulijeću na scenu i oslobađaju publiku melankoličnog stiska svojim drskim, ali jednostavnim i efektnim riffovima. Odsvirali su impulzivan, energičan set obgrljen odjekujućim gitarima i rasplesali publiku koja je zaista uživala u ovom iskrenom nastupu.
Možda je cijela priča trajala mrvicu prekratko, ali i ovako su poslužili kao solidan uvod u ono što su nam pripremili A Place To Bury Strangers.

a_place_to_bury_strangers_by_martina_sestic

Buka, tama, destrukcija osjećaja, samo su neki od svjetova kojima se kreću A Place To Bury Strangers, noise rock atrakcija iz New Yorka. Eksperimentiranje s melodioznošću buke je nešto što je ovaj glazbeni kolektiv usavršio do krajnjih granica izdržljivosti – kako vlastitih fizičkih i psihičkih, tako i onih njihovih instrumenata koji su pod žestokim naletima beživotno padali na pozornicu moleći za milost.
Svirajući gotovo pa cijelo vrijeme u potpunom mraku uz agresivne strobere, naglasak su stavili isključivo na svoj glazbeni repertoar.
Nekako mi je cijeli koncept koji ovaj bend gradi oko sebe savršeno uklopljen u kritiku zapadnjačkog dominantnog svijeta u kojem se ljudi svakim danom sve više i više otuđuju jedni od drugih, prijateljstva nestaju i svi se gubimo u svakodnevnoj vrevi užurbanosti i odvojenosti od vlastite biti i emocija. Kompletan uređeni i dobro promišljeni kaos u kojeg su nas uvukli, bez problema je izvukao i svaki najmanji dah iz publike. A posebna veza između benda i publike ostvarila se kada su dečki iz benda sišli s pozornice i svoj nastup priveli kraju među ljudima koji su, okruživši ih, savršeno uživali dok i posljednji tračak buke nije zauvijek utihnuo…

chelsea_wolfe_1_by_martina_sestic

A onda, napokon dolazi vrijeme i za uistinu posebnu umjetnicu – Chelsea Wolfe i njen prateći bend. Chelsea je u moj život ušla sasvim tiho i nečujno kad je jedne godine nastupala s Alcestom. Nekako mi se već tada zavukla pod kožu svojim nepatvorenim mračnim svijetom. Novim je studijskim albumom još dublje uronila u ocean tame, pesimizma i životnih istina. Slušajući njezinu glazbu uistinu cijelim svojim bićem osjećate svaki otpjevani stih, svaku pojedinu melodiju koji se često gube u zamagljenim gitarističkim i bas dionicama. Upravo je taj element ono što cijelo iskustvo slušanja čini poput oživljene noćne more, ali onakve koju želite ponovo sanjati.
Ne viđaju se svaki dan glazbenici poput Chelsea. Sama njena pojava je gotovo pa nerealna: bajkovite velike svijetle oči, nježna blijeda put i debeli sloj crnog sjenila uokvireni pramenovima guste crne kose koja joj je većinu vremena prekrivala lice. Koncert je održala unatoč tome što je bila bolesna i na rubu snaga, ali je ipak nekako sve to stavila po strani i nije dopustila da se njen umor prenese na publiku. A publika je definitivno priča za sebe – radi se o ljudima koji su toliko otvoreni prema glazbi i bez zadrške se stapaju s izvedenim materijalom. Tako sam se osjećala kao da prisustvujem nekakvom neobičnom ritualu. Prepustviši se glazbi, dobivate rijetku priliku proživjeti svoje strahove na takav način da vam to predstavlja neku vrstu perverznog zadovoljstva i nezasitno se vraćate po još.
U današnjem svijetu i stanju u kojem se nalazi glazbena industrija zaista je skoro pa nemoguće naći nekoga kome će bez ikakvih preforsiranih elemenata poći za rukom na, u tolikoj mjeri, intiman način povezati se publikom.

chelsea_wolfe_2_by_martina_sestic

Odsvirani je program većinom sadržavao pjesme s Abyss-a, a svoje su mjesto na setlisti našle i pjesme sa hvaljenog albuma Apokalipsys i Pain is Beauty. I u živo Chelseain vokal zvuči nezemaljski predivno u kombinaciji s instrumentima njenog izvrsnog pratećeg benda koji stvara jedan čvrsti zvučni zid industrijskih demonskih vibracija.

Gotovo pa neočekivano mračna večer uz pregršt iznimnih katarzičnih trenutaka svakako su dovoljan razlog da se prvom prilikom vratim pogledati i poslušati ovaj nesvakidašnji glazbeni svemir u koji nas uvukla Chelsea.

>>>>>>> GALERIJA FOTOGRAFIJA <<<<<<<

Izvještaj i foto: Martina Šestić; martina@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *