Loading...
Recenzije

BUCOVINA: “Nestrămutat”

BUCOVINA – Nestrămutat
Izdavač: Independent
Žanr: folk metal
Ocjena: 3/5

bucovina

Popis pjesama:

1.Încape-ntr-o vorbă (intro)
2.Dă-mi mâna, toamnă
3.Cărări în suflet
4.Ultima iarnă
5.Veacul ruinei
6.La apus
7.Sunt munţi si păduri
8.Nestrămutaţi (outro)

Dok sam putovala Rumunjskom puno sam vremena provodila na izletima u prirodi pa mi je bilo posve normalno da na putu slušam rumunjski folk metal. Bucovinu sam otkrila tek prošle godine kad sam slučajno naišla na njihov EP „Duh” iz 2010. koji mi se jako svidio zbog melodija i veselih napjeva. Bend je 2015. objavio svoj novi studijski album „Nestrămutat” od kojeg sam stvarno puno očekivala.

Sve u svemu radi se dosta dobrom albumu, ali i dosta kratkom u usporedbi s njegovim prethodnikom. Najsmješnije od svega je to što bih ga učinila još i kraćim budući da ga dobrim čine tek prve tri pjesme (brojeći od introa), dok preostale tri vidim kao ne toliko prijatne dodatke.

Prve tri su toliko dobre da ne mogu odabrati najdražu. „Dă-mi mâna, toamnă” je izvrsna zbog svoje varijabilnosti – počinje gitarističkom solažom, zatim prelazi u heavy metal, ugodan muški vokal uz divlje blastbeatove, a onda se sve to pretvara u vrlo plesno sviranje na cimbalu. Rijetko kada čujem ovako dobru kombinaciju bubnjeva i cimbala. „Cărări în suflet” je folk metal himna albuma, sa temom odsviranom na gitari koja kao da je od Månegarma, a onda polako prelazi u pjevni folk marš te zborsko pjevanje popraćeno usklađenim klavijaturama. Jednostavno, a opet jako lijepo, a mislim da se ni ljubitelji žešćeg zvuka ne bi trebali žaliti budući da ima podosta blastbeatova i skoro pa black metal riffova.

S obzirom na početak pjesme „Ultima iarnă” mogli bismo očekivati polaganu, mirnu stvar, ali ona je sve samo ne takva. Što su stihovi mirniji to je ovaj dio album žešći. Trenutak u kojem počinje kulminacija pjesme je trenutak kada premotavam svoj player jer je zaista savrešna kontra cijelom tom zborskom pjevanju.

Nažalost, ostale pjesme ne nude ni blizu onoliko kao prethodne tri, osim možda pjesme ,,La Apus” koju spašavaju dionice na gitari jer ostatak, nažalost, možemo slobodno proglasiti dosadnim.

Iako Bucovina mnogo elemenata posuđuje od drugih, većih bendova, njihov stil ostaje jedinstven, prepoznatljiv i ponad svega dopadljiv!

Recenzirala: Vica Katona

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *