Loading...
Novosti

BRITANSKI PROFESOR PODRŽAO KAMPANJU KAKO BI SE NOVOOTRKIVENI ELEMENT NAZVAO PO LEMMYJU

BRITANSKI PROFESOR PODRŽAO KAMPANJU KAKO BI SE NOVOOTRKIVENI ELEMENT NAZVAO PO LEMMYJU

LemmyElement

Prema Liverpool Echo, britanski profesor fizike podržao je ideju iza kampanje kojom se traži preimenovanje „super-žestokog“ periodičkog elementa u sjećanje na Iana „Lemmyja“ Kilmistera.

Fanovi žele u čast Lemmyju provesti peticiju kako bi jedan od četiri novootkrivena elementa dobio naziv po preminulom frontmanu MOTÖRHEADA.

„Heavy rock je izgubio najprepoznatljiviju ikonu tijekom Božića slučajnom i neočekivanom smrću Iana Lemmyja Kilmistera“, rekao je John Wright, poslovnjak i menadžer iz Yorka u Engleskoj koji je pokrenuo peticiju. „Lemmy je bio sila prirode i srž heavy metala. Vjerujemo kako bi bilo prigodno da International Union of Pure and Applied Chemistry preporuči naziv jednog od četiri novootkrivenih teških metala u periodičkoj tablici Lemmium.“

Kilmister je preminuo 28. prosinca, samo dva dana nakon što je International Union of Pure and Applied Chemistry objavila otkriće elemenata 113, 115, 117 i 118.

Peticiju je potpisala već 51.000 istomišljenika, uključujući Kena Durosea, profesora fizike na University of Liverpool.
„Kad sam obukao svoju MOTÖRHEAD majicu jutros i vratio se na posao nisam još čuo za kampanju o imenovanju jednog od novih elemenata ‘Lemmium’“, rekao je Durose za Liverpool Echo.

„Ideja za imenovanjem elementa teškog metala po Lemmyju – on je u osnovi izmislio heavy metal no uvijek se zvao rock ‘n’ rollom – tako da mislim kako je to odična ideja. Svi u u odjelu za fiziku našeg sveučilišta doista oduševljeni. Problem je u tome što se elementi moraju imenovati po njihovim karakteristikama, mitu, minearlu, mjestu ili znanstveniku.
Lemmy nažalost nije bio niti jedno od navedenog, no ako malo smanje kriterijekako bi uključili rock ‘n’ roll legende, ima šanse!“

Za sada novi elementi imaju „radna imena“ – ununtrium i simpol Uut za element 113, ununpentium i Uup za 115, ununseptium i Uus za 117 i ununoctium i Uuo za 118.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *