Loading...
Izvještaji

BORKNAGAR, KAMPFAR, DIABOLICAL – Barba Negra (Budimpešta), 19.4.2016.

BORKNAGAR, KAMPFAR, DIABOLICAL – Barba Negra (Budimpešta), 19.4.2016.

Borknagar je ove godine odlučio započeti svoje najaktivnije razdoblje od davne 1999-e. Nakon što je objavljen još jedan u nizu iznimno hvaljenih albuma, ponešen izvrsnim komentarima diljem metal svijeta, Borknagar se otisnuo na turneju europskim kontinentom uz svoje sunarodnjake iz benda Kampfar te švedske death metalce Diabolical.

1_diabolical_by_martina_sestic

Ja sam ih uspjela uhvatiti ovog utorka, 19. travnja, u Budimpešti u klubu Barba Negra. Koncert je počeo dosta rano, Diabolical je bio na pozornici već u 18:40 i zabavljao nekolicinu ljudi koji su se na vrijeme pojavili.
Nakon prvih par pjesama dvorana se polako počela puniti, a okupljeni su znatiželjno stajali u grupi par metara dalje od pozornice. Diabolical su ih tijekom cijelog, četrdeset i pet minuta dugog nastupa, animirali i pozivali na headbanganje i mamili ih da priđu bliže pozornici. Međutim odaziv publike je bio ponešto sramežljiv i tako je ostalo sve do kraja njihovog seta.
Death metal u režiji Diabolicala nastao je na temeljima švedske škole te je nadograđen elementima thrasha (pjevač Widda me po načinu na koji se drži i ponaša na pozornici podsjetio na Jamesa Hetfielda) i mid-tempo ambijentalnim pasažama. Na papiru zvuči zanimljivo, ali slušajući koncert ostala sam pod dojmom kao da nedostaje dosljednosti kako u glazbenom smislu tako i u samoj scenskoj pojavnosti. Svaki je od članova benda pojedinačno izgledao kao da je iz nekog drugog glazbenog svijeta – vrlo banalan i možda nebitan komentar, ali to je samo jedan od razloga zbog kojih nisam osjetila energiju između članova što je na kraju krajeva jedna od najvažnijih stvari kada se nastupa. Dojam pomalo popravlja gitarist i prateći vokal Carl Stjärnlöv koji je svojim dinamičnim nastupom cijeli posao preuzeo u svoje ruke.

9_kampfar_by_martina_sestic

Kada se Kampfar napokon ukazao na pozornici uz pjesmu “Gloria Ablaze”, postalo mi je jasno da nešto nije u redu s ozvučenjem u klubu jer su vokali toliko iskakali da su na trenutke čak nadglasavali ostale instrumente što se dogodilo tijekom sva tri nastupa. Trudila sam se to nesuglasje potisnuti i ne obraćati pažnju, ali je često znalo zasmetati uživanju u glazbi.
Ono što od Kampfara uvijek možete očekivati je punokrvni norveški i njima svojstven black metal bez ikakvih zadrški pa je tako bilo i ovog puta. Dolk je zakoračio na pozornicu gotovo pa staloženo, nije bio onoliko mahnit kako inače zna biti, ali već prema sredini seta njegova je scenska persona preuzela kormilo. Setlista je bila posvećena najnovijem studijskom albumu “Profan” koji je objavljen prošle godine za Indie Recordings samo godinu dana nakon što je izašlo njihovo predzadnje studijsko izdanje “Djevelmakt”. Dugo mi je trebalo da uopće preslušam “Profan” jer sam skeptična kada se albumi tako “štancaju”. Međutim, novi me materijal uopće nije razočarao, a uživo zvuči moćno – bend je izvrsno isporučio okultnu i zastrašujuću atmosferu te njome ispunio cijeli klub.
Sat vremena, koliko je trajao njihov set, bilo je definitivno prekratko. Na kraju se tražila pjesma više, međutim zbog stroge satnice publika nije dobila svoj bis, nego još jednu porciju hladnih nota sa dalekog ledenog sjevera.

22_borknagar_by_martina_sestic

Borknagar svoj ples na rubu žanrova svakim albumom dovodi do novih formi i novih glazbenih otkrića. Tako je i deseti album “Winter Thrice” okovao fanove u vječni snijeg i led svojim skladateljskim vizualnim trikovima. Nažalost ni na ovoj turneji im se nije pridružio Vintersorg pa tako za mikrofonom nije bio Garm, što su mnogi priželjkivali, već Pål Mathiesen poznatiji kao Athera. Uz njega su se za vokalima izmjenjivali i ICS Vortex i Lazare. Tri talentirana glasa i višeslojni, bogati vokalni aranžmani – tri boje čistih vokala i različite nijanse growla – savršeno su se stapali s cijelim bićem ovog benda. Athera je, čini mi se, imao manjih zdravstvenih problema jer je tijekom cijelog nastupa kašljao i, u trenutcima kad nije bila njegova dionica, djelovao pomalo odsutno.
Koncert je otvoren uz epsku stvar “The Rhymes of the Mountain” – introspektivnom odom posvećenoj prirodi. Prirodi samog čovjeka. Sadrži sve ono što čini Borknagar i sve ono čime se Borknagar odmaknuo od agresije ostalih prominentnih ličnosti norveške black metal scene, a to je glazbeni kozmos kojeg je stvorio Øystein Garnes Brun – bajkovit, dalek, a opet na dohvat ruke, kao lijepi san kojeg se više ne možete sjetiti, ali ga još uvijek osjećate.

26_borknagar_by_martina_sestic

Svi su članovi benda podjednako doprinosili stvaranju atmosfere i komunicirali s oduševljenom publikom što je stvorilo još čvršću vezu s fanovima. Brun, samozatajni misteriozni mastermind, je jedini koji se nije direktno obraćao auditoriju, ali je zato njegova snažna prisutnost na sceni govorila sama za sebe.
Osim najnovijeg albuma, bend se okrenuo i svojim prijašnjim izdanjima “Urd”, “The Olden Domain”, “The Archaic Course” te “Quintessence” odsviravši tako i presjek svoje prebogate karijere.

Bila je to svakako jedna od ljepših glazbenih večeri s “dječjom” satnicom od 18:40 do 22:30 taman da stignete doma dok još radi dnevni prijevoz kako biste se naspavali prije još jednog radnog dana.

>>>>>>> GALERIJA FOTOGRAFIJA <<<<<<<

Izvještaj i foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net


COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *