Loading...
Izvještaji

BLACK SABBATH – Austrija, Beč, Wiener Stadthalle, 28.06.2016.

BLACK SABBATH – Austrija, Beč, Wiener Stadthalle, 28.06.2016.

Black Sabbath predvođeni legendarnim Ozzyjem Osbourneom sviraju zadnje koncerte na svojoj posljednjoj turneji. Jedan od najlegendarnijih bendova današnjice odlazi u mirovinu. Razlog je to zašto se posljednja prilika vidjeti ih uživo ne propušta unatoč glasinama o ne najboljoj Ozzyjevoj formi i ne baš potpunoj angažiranosti glazbenih legendi kad je riječ o live nastupu. Sve je to, čak i ako je istina, nevažno uzme li se u obzir da pred vama na bini stoje istinske legende, utemeljitelji jednog glazbenog žanra i jedan od najutjecajnijih bendova svih vremena.

sabbath-youtube

Black Sabbath zaustavili su svoju The End turneju u Beču u utorak 28.06. i dokazali da su, za svoje godine i reputaciju koja ih prati, itekako glazbeno angažirani. A Ozzy? U pravoj je formi za ono što treba – oduševiti fanove svojim prepoznatljivim scenskim kretnjama i još prepoznatljivijim vokalom.

Wiener Stadthalle, spomenimo čisto reda radi, bila je prepuna. Baš onako kako i priliči glazbenim velikanima koji su na svoj glazbeni put krenuli iz Birminghama u Engleskoj i tijekom desetljeća se iskristalizirali u istinske kraljeve heavy metala. Danas  su Black Sabbath mahom 70-godišnjaci koji su osim po glazbi poznati i po svom ekstremnom načinu života i s tom svijesti treba krenuti u prepunu dvoranu. Očekivati prpošnog Ozzyja spremnog odgristi glavu šišmišu i još se jednom upisati u legendu pretenciozno je i ako se na oproštajnu turneju Black Sabbatha kreće s dozom realnosti na koncertu ćete provesti i više nego solidnu večer. Tim više što su glazbene legende svoj nastup prošarale pjesmama iz svih razdoblja Black Sabbatha pa niti jedan poklonik iz dvorane neće otići razočaran.

sabbath-youtube1

Ozzy i ekipa bečki su koncert otvorili s „Black Sabbath“, publika je trenutno podivljala i heavy metal spektakl mogao se nastaviti žestoko i nabrijano kako se i očekivalo. Ozzy možda doista nije u najboljoj formi, godine i način života osjeti se i u glazbi koju bend praši no to nikoga nije zasmetalo za gotovo besramno uživanje u legendarnim „After Forever“, „Hands of Doom“ s vjerujem mnogi će se složiti jednog od najlegendarnijih bendovih albuma „Paranoid“, „Iron Man“, „Dirty Woman“ ili „Children of the Grave“. Ozzy i njegovi dečki još uvijek donose energiju, isporučuju glazbeni doživljaj na maksimumu, publika i dalje oduševljeno skandira svakoj pjesmi koju bend zapraši s bine, scenografija i svjetlosni efekti su na nivou i prava je šteta što im je „The End“ posljednja turneja. Tim više što na regularnoj set listi besprijekorno praše 13 pjesama, više od nekih mlađih i aktivnijih bendova. A onda slijedi ta spoznaja – kraj. Ovaj je koncert doista početak kraja. Onda uživate još više, publika se čini još nabrijanijom, Ozzyjev glas još poznatijim. Baš kao onda kad smo kao teenageri na najglasnije preslušavali nove albume i zgražali susjedstvo. A onda sve stane. Ostane tama i publika koja traži još. I tako neko vrijeme, ne znam točno koliko to traje – minutu, dvije, tri. U ušima još bubnjaju zadnji taktovi „Children of the Grave“ i shvaćaš da si na kraju kraja. Nema više. Osim tog bisa na koji se bend vraća i izaziva apsolutno euforiju u prepunoj dvorani. „Paranoid“. Sveopće oduševljenje, pjevanje s bendom iz petnih žila. Onda taj početak kraja svih krajeva „Zeitgeist“. Kraj. The End.

BlackSabbath-PhotoCredit-Ross-Halfin-220116-1957-1

Još jedan veliki bend odlazi s bine, pozdravlja publiku koja glasno skandira. Znaš da ovaj put neće biti „drugog puta“, da je to to. Dobili smo maksimum od benda koji nas je desetljećima odgajao na najbolji heavy metal način. Čak i u svojim 70-ima Black Sabbath mogu publiku podići do maksimuma i odsvirati više nego solidan koncert o kojem će se dugo pričati. Zato je šteta što odlaze. Zato im veliko hvala na svemu, na odrastanju, na zrelosti i na dostojanstvenom odlasku.

Izvještaj: Gordana Lacković
Foto: Youtube & Ross Halfrin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *