Loading...
Izvještaji

BELGRADE CALLING: JUDAS PRIEST, HELLOWEEN – Kombank Arena, Beograd, 29.6.2015.

JUDAS PRIEST, HELLOWEEN & STEEL TEMPLE @ KOMBANK ARENA, BEOGRAD 29.06.2015.

Nakon četiri godine pauze velikani heavy metal scene Judas Priest ponovo su posjetili glavni grad naših istočnih susjeda – Beograd. Ovaj su put kao pojačanje poveli njemačke heavy metal legende Helloween. Nažalost taj se bend pokazao kao puno slabiji mamac za publiku nego što je to prije četiri godine bio Whitesnake, pa je tako beogradska arena bila sablasno prazna. Po slobodnoj procjeni skupilo se najviše 3 i pol tisuće ljudi.

judas_beograd_2015

Nakon slabašne i stidljive makedonske predgrupe Steel Temple, Helloween je otvorio svoj nastup s pjesmom ”Eagle Fly Free”, slijede: ”Dr. Stein”, ”My God-Give Right”, ”Waiting For The Thunder”, ”Straight Out Of Hell”, ”Lost In America”, ”If I Could Fly” i ”Power”. Prije bisa odsviran je i jedan medley s pjesmama: ”Helloween / Soul Survivor / I Can / Are You Metal? / Keeper Of The Seven Keys”. Za sami kraj ostavljene su neizbježne power metal himne ”Future World” i ”I Want Out”. Sam nastup je daleko ispod standarda koji Helloween ima na svojim samostalnim turnejama, ne samo zbog skraćenog nastupa već i zbog dosta ležernog i pomalo neozbiljnog nastupa.
1_Helloween
Osim Markusa Grosskopfa na basu koji je uvijek u svom odličnom elementu, ostali su bili na ispod 50% svojih mogućnosti. Andy Derris se više nego uobičajeno mučio sa starim pjesmama svog prethodnika Kiskea, a zvuk je na trenutke bio daleko od savršenog. Ipak previše je tu dobrih pjesama tako da je nastup zaslužio prolaznu ocjenu, ali ponavljam kad je Helloween u pitanju svi znamo da to može puno, puno bolje.

Nakon pola sata pauze vrijeme je za, uz Iron Maiden i Metallicu, zasigurno najveći heavy metal bend svih vremena Judas Priest. Otvaranje s pjesmom ”Dragonaut”, pa nastavak uz hit ”Metal Gods”, te ”Devils Child”, ”Victim Of Changes”, ”Halls Of Valhalla”, ‘Turbo Lover”… Zvuk je na trenutke bio preglasan i čist, te je oduševio sve prisutne. Halford dokazuje da je bez obzira na godine još i te kako u stanju vladati visokim tonovima. Najmlađi član benda Ritchie Faulkner preuzima ulogu najaktivnijeg na bini i odllično komunicira s publikom. Ostatak benda na svom klasično standardnom nivou.
2_Judas_Priest
U nastavku izmjenjuju se hitovi: ”Jawbreaker”, ”Breaking The Law” i ”Hell Bent For Leather”, te nova pjesma ”Redeemer Of Souls” koja zvuči puno moćnije uživo nego na dosta tanko produciranom albumu. Ekrani iza leđa benda na kojima je bila animacija nije bila loša, ali je ruku na srce daleko ispod nivoa koji bend zaslužuje. Na redu su dva bisa, prvi je uključivao hitove: ”Electric Eye” i ‘You’ve God Another Thing Comin”, te drugi bis: ”Painkiller” i ”Living After Midnight”.

Rezime, dosta dobar nastup uz malu kritiku ili pitanje zašto su setlistu skratili za dvije pjesme koje su svirali par dana ranije u Pragu? Ukupan dojam bi bio dosta dobar da nema te tužne činjenice da jedan bend veličine Judas Priesta ne može napuniti ni pola beogradske arene, a o nekom eventualnom koncertu u Zagrebu ne usudim se ni razmišljati.

Izvještaj: Dino Alić
Foto: Zlatko Vlašić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *