Loading...
Recenzije

BACKYARD BABIES – Four By Four

BACKYARD BABIES – Four By Four

original

Datum izlaska: 29.08.2015.
Izdavač: Gain Records
Žanr: punk rock/sleazy rock
Ocjena: 4/5

Švedska punk rock sila okupljena pod nazivnikom Backyard Babies nakon gotovo šest godina studijske pauze je objavila novi studijski album. I to kakav! Svježiji i zreliji, kompaktniji no ikada ranije Backyard Babies na „Four By Four“ prezentiraju širok spektar utjecaja koje su i više nego uspješno uskladili sa svojim prepoznatljivim punk rock izričajem. Tako Šveđani na svom novom albumu donose primjese zvuka kojeg poznajemo iz opusa legendarnih Ramonesa sa prizvukom podjednako legendarnih Rolling Stonesa pa sve do naslanjanja na vašoj recezentici izuzetno dragih Hanoi Rocks. Ovo potonje ne treba čuditi s obzirom da je Dregen nekoliko proteklih godina proveo u bendu Michaela Monroea, a tko može biti bolji učitelj kad je riječ o čistoj rock energiji od nekadašnjeg vođe Hanoi Rocks?

„Four by Four“ otvara „Th1rt3en or Nothing“, skladba na tragu starih i dobro prepoznatljivih Backyard Babies i odličan uvod u album prepun skladbi koje će raspametiti svakog, ali baš svakog ljubitelja punk/sleazy rock nota. Jer „Four By Four“ je upravo to… album koji odiše zrelošću, kompaktnošću, čvrstim melodijama i upečatljivim stihovima koji se bave svakim od nas. Live potencijal ovog albuma nevjerojatan je zahvaljujući enormnoj količni energije, harmoničnosti, biljantnim vokalnim rješenjima i izvanrednim gitarističkim solažama koje donose tračak blues prizvuka koji posebice dolazi do izražaja u „Mirrors (Shall Be Broken)“.

Nepošteno bi bilo ne spomenuti diversiju između dva vokala koja se posebice ističe u „Never Finish Anything“ zahvaljujući harnomiji koja uvodi u lagano, gotovo sanjivo raspoloženje. No, da ne pomislite da su Backyard Babies omekšali na novom albumu, tu je „Wasted Years“, sirovi povratak punk rifovima, lovljivoj melodiji i pamtljivom refrenu koji naglašava vokal Nickea Borga i pamtljivu rock’n’rll gitarističku dionicu.

U cjelini gledajući, pjesme koje Backyard Babies donose na svojem novom studijskom uratku ne predstavljaju primjetan iskorak u punk/sleazy rock žanru, no definitvno su izuzetna kolekcija pjesama koja će zadovoljiti i najistančaniji ukus zahvakljujući  produkcijskoj kompaktnosti i eksperimentiranju sa vlastitom glazbenom zrelošću. Eksperimentiranje ove vrste koje donosi iskorak kada je riječ o samom bendu, naglašava skladateljsku i produkcijsku zrelost i ističe čisti punk/sleazy rock zvuk više je nego dobro došlo na sceni koja ovih dana traži upravo ovakvu adrenalinsku injekciju za razbuđivanje na trenutke poprilično uspavanog žanra. Srećom, Backyard Babies su se vratili!

Popis pjesama:

1. Th1rt3en or Nothing
2. I’m On My Way to Save Your Rock ‘n’ Roll
3. White Light District
4. Bloody Tears
5. Piracy
6. Never Finish Anything
7. Mirrors (Shall Be Broken)
8. Wasted Years
9. Walls

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *