Loading...

Rujan 2010. – GUNS N’ ROSES

Guns N’ Roses na sceni su se pojavili 1985. godine, u vrijeme kada je pop dominirao nad dance ili metal glazbom i sa sobom donijeli izvorni, sirovi rock’n’roll. Pritom nisu bili dragi momci jer takvi ne sviraju rock’n’roll. Bili su ružni i nasilni no istovremeno i zabavni, ranjivi i ponekad osjećajni.

Cijela priča oko legendarnih Guns N’ Roses započinje u Los Angelesu spomenute 1985. kada je William Bailey, danas svima poznat kao Axl Rose, osnovao bend u kojem su svirali Jeffrey Isbell (Izzy Stradlin) na gitari, Tracii Guns također na gitari, Rob Gardner (bubnjevi) i Duff McKagan (bas gitara). No ubrzo nakon osnivanja Tracii Guns i Rob Gardner napuštaju bend, a upražnjena mjesta zauzimaju Saul  ‘Slash’ Hudson na gitari i Steven Adler na bubnjevima. Bendov gorući potencijal da postanu najbolji rock’n’roll bend  na svijetu vrlo je brzo prepoznala izdavačka kuća Geffen Records i bend 1987., godinu dana nakon prvog EP-a kojeg su izdali u vlastitom angažmanu, izdaje svoj prvi album ‘Appetite For Destruction’. I, unatoč prvotnoj lošoj reakciji izazvanoj kasnije izmijenjenim omotom na kojem je prikazana scena silovanja, bend započinje svoj nezaustavljivi put prema vrhu. Tomu je uvelike pridonijela pojava na MTV-u i live izvedba pjesme „Sweet Child O’Mine“ koja je ‘Appetite For Destruction’ i Guns N’ Roses učinila jednim od najvećih bendova na svijetu.

Nasljednik mega popularnog albuma prvijenca biti će objavljen u jesen 1991. godine, nakon promjena u bendu kada Adler odlazi iz benda i na njegovo mjesto dolazi Matt Sorum iz The Culta te Dizzy Reed na klavijaturama. Riječ je o dvostrukom albumu „Use Your Illusion 1 i 2“ na kojem su Guns N’ Roses stvorili umjetnost. No kada je 1992. godine svjetsko tržište osvojio Nirvanin album „Nevermind“ postalo je vrlo diskutabilno što je pravi hard rock i činilo se da Guns N’ Roses sa svojim pretencioznim video spotovima i modelima to nisu. Unatoč tomu bend 1993. izdaje album „The Spaghetti Incident?“ no problemi i učestale promjene u bendu ne jenjavaju. Do sredine 1994. kruže glasine o raspadu benda jer Axl Rose želio je iskušati novi, više industrialu usmjeren zvuk dok je Slash zagovarao njihov prepoznatljiv bluesom inspirirani hard rock. Slash je ubrzo izbačen iz benda i tu je novost saznao iz novina, Duff samovoljno napušta bend dok je druge članove izbacio sam Axl Rose. No sve što se događalo sa Guns N’ Roses nije pokolebalo sada već bivše članove benda pa tako Slash s ostatkom benda osniva Velvet Revolver, a pokrenuo je i projekt Slash’s Snakepit gdje je okupio impresivnu grupu glazbenika: gitarista Gilby Clarklea i bubnajra Matta Soruma, bsista Mikea Ineza (Alice In Chains) te pjevača Erica Dovera. Axl Rose u međuvremenu je sudskim putem izborio pravo da i dalje koristi ime Guns N’ Roses i od tada, gotovo cijelo desetljeće o bendu se govorilo samo vezano uz staru slavu i sporadične projekte kao i nebrojene retke koji su najavljivali novi album „Chinese Democracy“.  Nakon godina i godina glasina i poluistina „Chinese Democray“ objavljen je 2008. godine i opravdao očekivanja. Možda ne utoliko da Axl-a Rosea i njegov novi bend vraća na vrtoglave staze starog uspjeha no kada je  riječ o gitarskim riffovima kojih se ne bi posramili ni Areosmith ili Axleovim govorancijama o seksu, drogama i rock ‘n’ rollu svakako!

Stoga ne propustite iskusiti sirovi, zavodljivi rock ‘n’roll predvođen ekscentričnom zvijezdom našeg djetinjstva Axlom Roseom na koncertu u zagrebačkoj Areni 24. rujna 2010. godine jer:

„Ain’t it fun when you’re always on the run
Ain’t it fun when your friends despise what you’ve become
Ain’t it fun when you get so high
Well…that you just can’t come
Ain’t it fun when you know that you’re gonna die young…“

Tekst: Ivana Sataić
ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *