Loading...

Kolovoz 2011. – VADER

Vader je poljski death metal bend iz grada Olsztyna. Osnovani su davne 1983. te su u svojoj dugogodišnjoj karijeri izdali čak osam studijskih album, dok im je deveti, pod nazivom “Welcome to the Morbid Reich” upravo izašao. Jedan su od najuspješnijih poljskih metal bendova jer su, prema Billboard magazinu, od 2003. prodali preko pola milijuna primjeraka albuma diljem svijeta.

Nazvani po negativcu iz Star Warsa, Darth Vaderu, počeli su osvajati svijet s prvim demo snimkama jer je njihovo treće demo izdanje “Morbid Reich” iz 1990. prodan u oko 10 000 primjeraka što im je omogućilo potpisivanje ugovora s diskografskom kućom Earache Records. Ugovor je ubrzo raskinut i nakon brojnih turneja, 1995. potpisuju za Impact Records i izdaju “De Profundis”, “Future of the Past” i “Back to the Blind”. U međuvremenu se na tržištu pojavljuju re-izdanja njihova dva demo uratka “Necrolust” i “Morbid Reich”. 1998. izdaju prvi live album pod nazivom “Live in Japan” koji je praćen izlaskom EP-a “Kingdom” i VHS videa “Vision and Voice”. Iste su godine također nastupili kao pregrupa SLAYERU u Poljskoj.

Sljedeće godine izlazi im šesti album “Lytany” preko Metal Blade Recordsa, odlaze na prvu američku turneju u sklopu International Extreme Music festivala, te u svibnju iste godine sviraju na Metalmaniji. U novom mileniju nakon izlaska albuma “Revelations” 2002. izdaju prvi DVD “More Vision and the Voice”. Uz iscrpnu europsku turneju rade na snimanju albuma “The Beast” usred čega bubnjar Doc doživljava nesreću. Zamijenio ga je Daray iz poljskog benda Vesania, Vader prvi put sviraa na Balkanu i kao pregrupa legendarnoj METALLICI pred 50 000 ljudi.

 

Nažalost u ožujku 2005. javljeno je kako bubnjar Doc odlazi iz grupe zbog problema s drogom od kojih je preminuo u kolovozu iste godine. 2008. grupu napušta i basist Novy kojeg na američkoj turneji mijenja Marcin Rygiel (ex-Decapitated). Kao stalna zamjena odabran je sadašnji basist Reyash.

U sadašnjem sastavu, 2009. izdaju album “Necropolis” nakon kojeg slijedi snimanje najnovijeg izdanja “Welcome to the Morbid Reich” koji se upravo našao na tržištu i odlično novo djelo ovog legendarnog benda svakako morate imati.

 

Tekst: Maja Trstenjak (maja@venia-mag.net)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *