Loading...
Izvještaji

ARCH ENEMY – Barba Negra Track, Budimpešta, 17.8.2016.

ARCH ENEMY – Barba Negra Track, Budimpešta, 17.8.2016.

Arch Enemy se vratio u Budimpeštu tek nešto više od pola godine od njihovog posljednjeg nastupa u mađarskoj prijestolnici. Ovoga je puta, međutim, Arch Enemy imao glavnu ulogu iako pred znatno manjim auditorijem nego onda u prepunoj sportskoj areni Papp László kada su u društvu Amorphisa pratili Nightwish na europskoj turneji.
Čini mi se da ni sam bend zbog ove činjenice nije znao što točno očekivati, a uz sve to ih je mučio i umor od višesatnog putovanja. Svemu tome unatoč, društvo se potrudilo odsvirati planiranu setlistu i zabaviti publiku.

No, prije njih, pozornicu su zauzeli mađarski metalci iz benda divideD i predstavili svoju melodičnu mješavinu modernih metal stilova.

(c) Martina Sestic, www.venia-mag.net

Malo su me što se tiče maski podsjetili na Šveđane Dr. Living Dead, no tu svaka sličnost prestaje. Ono što sam osjetila tijekom koncerta je da se radi o mladom bendu (tek dvije godine zajedno sviraju) i još uvijek im kreativne misli vrludaju od 80-ih preko Laibachovog industriala pa sve do žestokih metal blastova. Međutim, više sigurnosti i vjere u vlastiti materijal nisu na odmet kako bi nastup protekao onako kako su to zamislili. Publika ih je srčano podržala i po reakcijama se vidjelo da su zadovoljni pripremljenim programom u kojem nije nedostajalo i atraktivnih vizuala na video-zidu na kojem se često pojavljivala Godzilla kao i upečatljivi stihovi pjesama koje su izvodili.

Ubrzo je i Arch Enemy svoj show najavio introm s albuma Khaos Legions i pjesmom Yesterday Is Dead and Gone. Bez obzira na to što je na pozornici već bio sam otac benda i jedan od ponajboljih metal gitarista svijeta Michael Amott, glavna zvijezda je ipak bila Alissa White-Gluz koja kao da je svojom prštavom energijom i zaraznim osmjehom pokorila cijeli bend te privukla hordu novih fanova. Praktički je sama odradila sav zahtjevni posao komunikacije s publikom te tijekom cijele večeri uspješno održavala vrlo ugodnu atmosferu na relaciji benda i auditorija.

(c) Martina Sestic, www.venia-mag.net

Moram reći da mi je bilo dosta neobično vidjeti Arch Enemy na ovako maloj pozornici skoro pa u intimnom klupskom okruženju i moram priznati da mi ih je ipak puno draže vidjeti na velikoj pozornici uz svu onu silnu scensku produkciju kao na Wackenu. U takvim uvjetima i njihova glazba najbolje dolazi do izražaja. Pogotovo stvari s aktualnog albuma War Eternal koje su do detalja ispolirane i nema one sirovosti kao iz Angeline ere pa čak i ere Johana Liive što je još jedan od razloga zbog kojeg je bend sretno uplovio u mainstream vode metal glazbe.

Glavni dio setliste su uz pjesme s War Eternala zauzeli i hitovi s Wages of Sin (2001.) i albuma koji je otvorio koncert – Khaos Legions iz 2011. Kao poseban začin cijelom nastupu bile su i poznate pjesme We Will Rise i Dead Eyes See No Future svojim urlikom zazivajući Angelu Gossow koja je svojim nemirnim duhom u bend tematski unijela dašak anarhizma i konstantan poziv na otpor potlačujućem društvu u kojem živimo. To je ono nešto što Alissa ne može nikako interpretirati budući da su životnim iskustvom i glazbeno-scenskom motivacijom njih dvije potpuno različite. Zato nekako jedva čekam da Arch Enemy objavi još jedan album kako bi Alissa imala još više prilike da pokaže svoju osobnost.

(c) Martina Sestic, www.venia-mag.net

S tehničke strane koncerta tijekom izvedbe nekoliko pjesmama, npr. Stolen Life, imala sam osjećaj kao da jedna gitara nedostaje, glavna je melodija jednostavno bila skoro pa neprimjetna. Solaže su s druge strane bile perfektno odsvirane iako su neke dobile i svoju gotovo pa neprimjetnu live improvizaciju. Dok je Alissa pokretala publiku i tjerala je da pjeva s njom, dečki su u pozadini imali svoj show i neuspješno je pokušavali nadmašiti u scenskoj koreografiji.
I Jeff Loomis je dobio svoj trenutak u centru pažnje tijekom bisa odsviravši solo prije pjesme Snow Bound koja samo prelila u neizostavnu Angelinu himnu Nemesis koja je definitivno jedna od najboljih pjesama iz bogate diskografije Arch Enemya.

Sve u svemu i ovaj je “maleni” koncert velikog benda bio lijep način za provesti ne baš lijepi dan budući da je kiša prijetila od samog jutra. Svoju prijetnju nije ispunila te je organizator događaja imao jedan problem manje budući da je dosta ljudi koncert pratilo s pločnika iznad otvorene pozornice što znači da je manji broj platio ulaznicu. Loša prodaja ne opravdava odbijanje akreditacija medijima (kojih nije ni bilo toliko puno) kao ni objašnjenje da bend nije dostupan za intervjue pa eto ovim putem zahvaljujem Arch Enemy i Century Media ekipi na pruženoj prilici za ponovnim foto praćenjem benda kao i na razgovoru s Michaelom Amottom kojeg ćete uskoro moći pročitati na našem portalu.

>>>>>>> GALERIJA <<<<<<<

Izvještaj i foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net


COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *