Loading...
Izvještaji

ANATHEMA – Češka, Brno, Fleda, 10.04.2015.

ANATHEMA – Češka, Brno, Fleda, 10.04.2015.

Anathema je, nakon što je prošle godine još jednom ostvarila diskografsku biljantnost albumom „Distant Satellites“, proljeće 2015. godine odlučila posvetiti koncertnom presjeku svoje bogate 25-godišnje karijere. Turneja Resonance na svom je dijelu izvan Velike Britanije započela u Budimpešti 08.travnja, a petak 10. travnja bio je savršena prilika za posjet Brnu i Češkoj i uživanje u uvijek nenadmašno dubokoj, mračnoj i atmosferičnoj glazbi braće Cavanagh.

Klub Fleda pokazao se savršenim mjestom zahvaljujući besprijekornom zvuku, ugodnoj atmosferi i publici koja je točno znala što želi čuti od Anatheme, ali Anatheme koja je isto tako znala što njihova publika od njih želi. U maniri velikih glazbenika bend na binu izlazi nešto malo iza 19:30 sati i koncert podijeljen u tri dijela započinje sa „Anathema“ sa svog aktualnog albuma „Distant Satellites“.

Anathema_1Atmosferični i mračni, ovi izuzetni britanski glazbenici publiku su razgalili već sa „Untouchable I i II“ kada se karizmatičnom Vincentu Cavanaghu za mikrofonom pridružuje jednostavno fantastična Lee Douglas, a publika uranja u osjećaje melankolije i nade. U nastavku „Natural Disaster“ i „Pressure“ izazivaju oduševljenje publike, bend daje svoj maksimum pružajući atmosferičnu dozu sjete i nade, a „One Last Goodbye“ na kraju prvog dijela ostavlja bez teksta… i publiku, i bend. Pozadina ove pjesme štovateljima Anatheme je dobro poznata dok njezina live izvedba u sjećanje priziva mnoga lica koja su ostavila neizbrisiv trag u našim životima prije nego je ostala nada u ponovni susret… nekad, negdje… u nekoj drugoj dimenziji.

Anathema_2Drugi dio koncerta Anathema otvara sa „Shroud Of False“ i „Fragile Dreams“, a kako sat svoja pješčana zrna vraća sve bliže prvim danima Anatheme tamo negdje 1990. godine, publika sve glasnije pozdravlja na granici sa stvarnošću i snovima duboke, predane, slojevite i do srži bolno iskrene instrumentalizacije i vokalne ekspresije u kojima prednjače Daniel Cavanagh sa svojim prepoznatljivim melankoličnim prebiranjem po žicama gitare i, naravno, Vincent Cavanagh čiji je glas poput dobrog vina – s godinama sve postojaniji, bogatiji i bliže najdubljim osjećajima koji struje tijelom dok bend nastavlja sa vašoj izvjestiteljici nekim od emotivno najsnažnijih i najnabijenijih Anatheminih skladbi „Lost Control“ i „Angelica“. Vrlo je važno napomenuti da je u ovom dijelu koncerta Jamiea Cavanagha na basu zamijenio Duncan Patterson i time je Anathema dobila lice koje su mnogi u publici čekali gotovo dva desetljeća. I doista, Patterson i Jamie Cavanagh dvije su polovine istog lica, dvije nijanse jedne glazbene priče čije bogatstvo i izražajnost malo tko na tamnoj strani alternativne glazbe može nadmašiti. „Sunset Of Age“ i „A Dying Wish“ na kraju drugog dijela koncerta publiku su bacile u posebno stanje nalik transu, a kada je red došao na treći dio vrhunac uzbuđenja i očekivanja kulminirao je već uvodnom „Crestfallen“.

Anathema_4Treći dio koncerta onaj je dio u kojem Vincent Cavanagh u rukama drži samo gitaru dok mikrofon nakon punih 20 godina prepušta legendi doom metala Darrenu Whiteu. White kao i nekada, upečatljive pojave, izuzetnog vokala čija doom dubina gotovo nadilazi pojmove realnog i vrlo dramatičnog ekspresivnog scenskog izražaja koji se na trenutke može usporediti sa uvijek iznova kraljem doom dramatičnosti, My Dying Brideovog Aarona Stanthorpea. Sa Pattersonom i Whiteom Anathema je doista poprimila jedno drugačije naličje, sirovije, mračnije… pravo doomersko, ali i podjednako emotivno ogoljeno kao što je to bila i ostala i u godinama kada je mikrofon preuzeo Vincent Cavanagh. Ipak, Darren i Vincent dvije su potpuno drugačije karizme i energije tako da je s Darrenom publika dobila okus sirove faze Anatheme kroz fantastične izvedbe „Sleep In Sanity“, „Under A Veil (Of Black Lace)“ te na samom kraju uz poruku o ljubavi, miru i – doom-u „They (Will Always) Die“. Euforična publika u transatičnom je raspoloženju dugim pljeskom i pozivanjem benda Anathemu dozvala nazad na binu za završnu „Sleepless“ koja je koncert koji je ostavio bez daha i koji ću bez imalo zadrške već sada svrstati u sam vrh ovogodišnjih osobnih favorita, zaključila grandiozno kako je i započela raspršivši finalnu dozu najskrivenijih misli i osjećaja po Fledi.

Anathema_3Anathema…. dovoljno bi bilo reći samo ovu riječ da bi oni koji znaju o čemu je riječ bili sigurni da je to doista tako. Onima koji ne znaju riječima je nemoguće dočarati glazbu, atmosferu i osjećaje koji povezuju ovaj bend i njihovu publiku jer Anathema je jedan od onih bendova koji se svakako oslanjaju na zadiranje u najslojevitiju emotivnu paletu svakog ponaosob istovremeno ogolivši svoje vlastite osjećaje do srži samog postojanja. Anathema je jedan od onih bendova koji bi vas, naslanjate li se samo na gitare jednostavno odličnih Daniela i Vincenta Cavanagha mogla dovesti u stanje preispitivanja vlastitog zdravog razuma, ali kad mozaik nadopunite ostalim instrumentima govorimo o melankoliji, sjeti, tuzi i boli za izgubljenim ljudima, vremenom, potrošenim osjećajima i slomljenim željama, ali i nevjerojatnoj dozi nade i utjehe…. jer to je način „to find a way back home“ (Untouchable II). Na kraju tko zna koje večeri u nizu unazad 15 godina koliko pratim Anatheminu koncertnu aktivnost ostalo je reći još samo dvije riječi – veličanstveno i hvala.

Setlista:
Set 1 (aktualna postava)
1. Anathema
2. Distant Satellites
3. Untouchable, Part 1
4. Untouchable, Part 2
5. A Simple Mistake
6. A Natural Disaster
7. Closer
8. Pressure
9. One Last Goodbye
Set 2 (s Duncanom Pattersonom)
10. Shroud of False
11. Fragile Dreams
12. Empty
13. Lost Control
14. Angelica
15. Eternity Part I
16. Eternity Part II
17. Eternity Part III
18. Shroud of Frost
19. Sunset of Age
20. A Dying Wish
Set 3 (s Darrenom Whiteom i Duncanom Pattersonom)
21. Crestfallen
22. Sleep in Sanity
23. Kingdom
24. Mine Is Yours to Drown In (Ours Is the New Tribe)
25. Under a Veil (of Black Lace)
26. Lovelorn Rhapsody
27. They (Will Always) Die
Bis:
28. Sleepless

>>>>>>>FOTO GALERIJA<<<<<<<

Izvještaj i foto: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Mag-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, bit će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *