Loading...
Recenzije

AMORPHIS – Under The Red Cloud

AMORPHIS – Under The Red Cloud

Amorphis

Datum izlaska: 04.09.2015.
Izdavač: Nuclear Blast
Žanr: progressive metal
Ocjena: 5/5

Amorphis su dvije godine nakon izlaska albuma „Circle“ ljubitelje melankoličnog, mračnog i žestokog zvuka iz srca Finske počastili novim studijskim uratkom pod nazivnikom „Under The Red Cloud“.

Poznati po izuzetnom spoju finske tradicije kroz Kalevalu i tradicionalnog nacionalnog melosa odsviranog sa mnogo žestine, struje i srca, Amorphis na „Under The Red Cloud“ zadiru dublje u bogatstvo i širinu svog zvuka, produbljuje uvijek iznova nevjerojatne vokalne varijacije kojima dominira izuzetan Tomi Joutsen („The Four Wise Ones“), nimalo pritom ne umanjujući primat melodičnosti i harmonije koju prezetira bend u cjelini (“Under The Red Cloud”).

„Under The Red Cloud“, najavljivan kao svojevrsni povratak korijenima benda, unatoč primjetnom zaokretu ka grubljim vokalnim ekspresijama prožetim prepoznatljivom kombinacijom growla i čistih vokala, ipak dosljedno prati put svojih prethodnika ne udaljavajući Amorphis od progresije kojom odiše njihov opus („The Skull“). Istovremeno, Joutsen možda i više nego prije briljira kada je riječ o emotivnoj sekvenci „čistog“ vokala ipak se čvrsto držeći opakosti svog karakterističnog growla („Death Of The King“).

Ono što treba primijetiti su klasični rock elementi na koje se Amorphis zamjetno prislonio i na prethodnom albumu „Circle“, a sada im je dao još više prostora u odnosu na melodije koje dočaravaju finske etno melodije. No da ne bude zabune, Amorphis su na „Under The Red Cloud“ postigli punokrvni spoj upravo ta dva naoko nespojiva svijeta s izvanredno doziranim tragovima death-a, dooma, pa na trenutke čak i gothica u noti te toliko očaravajuće finske melankolije. Time su se Amorphis istinski spojili sa svojim korijenima, učinili korak naprijed kada je riječ o rock žestini i u potpunosti prigrlili sebi svojstvenu epsku sanjivost („Dark Path“) koju dočaravaju nevjerojatno slojevite melodije koje odišu osjećajem za dubinu duše.

„Under The Red Cloud“ još je jedan od izvanrednih glazbenih uradaka jednog od najcijenjennijih finskih bendova. Kao ni prethodnik mu „Circle“, ne donosi revoluciju u Amorphis zvuku kao ni na komadiću metal glazbenog neba, ali svakako donosi izuzetnu dozu nenadmašnog spoja melankolije i žestine, nevjerojatne melodijske linije i orkestracije, izvrsne vokalne ekspresije stopljene u rock maniru i metal žestinu.

Amorphis su svojim novim studijskim albumom još jednom učvrstili mjesto koje zaslužuju visoko u metal svijetu jer „Under The Red Cloud“ fanovima donosi mnogo uživanja u srži onoga što ovaj izuzetan finski bend je.

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *