Loading...
Izvještaji

AMON AMARTH, GRAND MAGUS, TVORNICA KULTURE, 29. 11. 2016.

AMON AMARTH, GRAND MAGUS, TVORNICA KULTURE, 29. 11. 2016.

Na sinoćnjem koncertu Amon Amartha, Tvornica se pretvorila u poprište prave vikinške bitke! Hladna večer vani, uzavrela Tvornica unutra, kontrast je koji podešava ama baš sva osjetila. Na turneji moćni Šveđani promoviraju novi album „Jomsviking“, a metal feštu prije njihovog grandioznog nastupa, uveličali su njihovi sunarodnjaci Grand Magus. Moram odmah na početku reći da je nastup predgrupe Grand Magus meni osobno bio jedan od najboljih elemenata večeri.

1a_grand_magus_by_martina_sestic-1-of-1

Bend postoji već dvadeset godina, a zadnji album „Sword Songs“ izdali su u svibnju ove godine. Ovaj tročlani švedski bend imao je sjajno ozvučenje za vrijeme svog nastupa, a posebna je pažnja bila usmjerena na vokalnu izvedbu uvjerljivog Jannea Christofferssona. Moram priznati da mi uživo pjesme Grand Magusa zvuče efektnije nego na albumima, a tako dobar čisti i duboki vokal uživo nisam čula jako dugo. Za nastup koji je trajao samo 45 minuta, mnogi su među nama poželjeli da traje duže. Ovaj bend sinoć je zavrijedio poštovanje publike. Žestoki rifovi na tragu old school heavy metala i stonera bili su sjajna priprema za oluju koju su Amarthi pripremali. Treba napomenuti da je bend nastupao bez basiste Foxa Skinnera koji se s ostatka turneje povukao zbog obiteljskih obveza. Bend je kao zamjenu angažirao Pera Wiberga (Spiritual Beggars, Candlemass, Kamchatka). Pjesme poput „Varangian“ i „Steel Versus Steel“ mame fanove u prednje redove, a nažalost nakon 45 min svirke, bend se od publike oprašta jednom od svojih najpoznatijih pjesama „Hammer Of The North“. Nastup Grand Magusa pamtim s velikim zadovoljstvom, a nadam se da su i oni kojima je Grand Magus relativno nepoznat bend, prepoznali njegov velik potencijal. Izvedba uživo za pamćenje!

Grand Magus setlista:
1. I, The Jury
2. Sword of the Ocean
3. Varangian
4. Steel Versus Steel
5. Iron Will
6. Like the Oar Strikes the Water
7. Hammer Of The North

Nakon odličnog nastupa Grand Magusa, postavlja se zanimljiva i impozantna scenografija za švedske glasnogovornike vikinških mitova i saga pretočenih u bučne melodije, Amon Amarth. Bend nikad ne razočara uživo, zadnji put sam ih gledala u svibnju 2014., a sada su nam se vratili osnaženi novim albumom „Jomsviking“. Nastup počinje točno u 22:45, vidimo scenografiju s golemim vikinškim rogovima u pozadini i s visoko postavljenim setom bubnjeva, a Amarthi setlistu otvaraju s jednom od svojih najvećih uspješnica „The Pursuit Of Vikings“. Bez ikakvog zastajkivanja slijedi fenomenalna „As Loke Falls“. Dobar zvuk i melodije ponesene moćnim dubokim growl vokalom fanovima garantiraju izvrstan nastup. Na setlisti su se našle i nove i stare uspješnice. Od novih valja istaknuti „First Kill“, „The Way Of Vikings“ i „At Dawn’s First Light“.

7_amon_amarth_by_martina_sestic-1-of-1

Pjevač Johan Hegg obraća se publici tečno s „Dobra večer“, na što se svi raspamete. Bend je napravio odličan balans starih i novih stvari pa nakon „Cry Of The Black Birds“ i „Deceiver Of The Gods“, na redu je nova „On a Sea Of Blood“. Jedna od najpamtljivijih izvedbi bila je ona „Death In Fire“. Uz puno pjevanja uz bend, puno mahanja glavama fanovi su popratili svaki rif pjesme. „Father Of The Wolf“, „Runes To My Memory“ i „War Of The Gods“ pojačavaju adrenalin, zatim se na tren se sve smiruje i vrijeme je za tri posljednje, himničnu „Raise Your Horns“, koja je bila popraćena ispijanjem piva iz vikinških rogova, meni osobno najiščekivaniju „Guardians Of Asgaard“ i još jedan veliki hit „Twilight Of the Thunder God“. Nije lako prenijeti riječima intenzitet nastupa ovih švedskih velikana. S obzirom na međusobno poštovanje benda i publike, Amarthe možemo još puno puta očekivati u Zagrebu. Johan Hegg nekoliko je puta pohvalio hrvatsku publiku, istina je, ovaj koncert je pokazao da znamo itekako stvoriti atmosferu dostojnu Čuvara Asgaarda.

Amon Amarth setlista:
1. The Pursuit of Vikings
2. As Loke Falls
3. First Kill
4. The Way of Vikings
5. At Dawn’s First Light
6. Cry of the Black Birds
7. Deceiver of the Gods
8. On a Sea of Blood
9. Destroyer of the Universe
10. Death in Fire
11. One Thousand Burning Arrows
12. Father of the Wolf
13. Runes to My Memory
14. War of the Gods

Encore:
15. Raise Your Horns
16. Guardians of Asgaard
17. Twilight of the Thunder God

>>>>>>> GALERIJA <<<<<<<

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić
Foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *