Loading...
Izvještaji

AC/DC – Austrija, Zeltweg, 14.05.2015.

AC/DC – Austrija, Zeltweg, 14.05.2015.

Nekoliko je dana bilo potrebno da se slegnu dojmovi sa koncerta kojeg su legendarni Australci AC/DC održali u Austriji u četvrtak, 14.05.2015.

Kad ste u dobrom društvu vrijeme proleti. Kad ste u dobrom društvu na live doživljaju živih glazbenih legendi vrijeme proleti uz pitanje: zato i ja ne mogu biti rock zvijezda?

ACDC-1

AC/DC nakon svih problema koji su ih zadesili zadnjih godina još uvijek imaju „ono nešto“. Ipak, kad krećete na koncert svakako treba imati na umu da je riječ o bendu koji je na sceni više od 40 godina, da godine rade svoje i da će pred vašim očima dobru porciju rock and rolla servirati vremešna gospoda, a ne mladići kakve bi možda voljeli vidjeti. Kad stvari posložite tako AC/DC će vam na svojoj vjerojatno posljednjoj turneji pružiti koncert za pamćenje.

„Rock Or Bust“ je otvorila koncert pred nekoliko desetaka tisuća obožavatelja iz Austrije i susjednih zemalja i bila okidač za uživanje u odličnom audio-vizualnom koncertu.

AC/DC su protresli gotovo cijelu svoju karijeru i zapalili Zeltweg svojim odličnim sviračkim i vokalnim izvedbama. Nastup se sam po sebi možda ne može mjeriti sa zlatnim vremenom benda jer godine neumitno ostavljaju trag, no sviračko umijeće kojim postižu da se ježi koža kao tijekom „Thunderstruck“  i prepoznatljivo snažan vokal Briana Johnsona koji je publiku iz pjesme u pjesmu tjerao na glasnu reakciju i skandiranje nešto je što je neupitna snaga neuništivih Australaca.

ACDC-2

Nisu izostale ni „Rock ‘n’ Roll Train“, „Hells Bells“, „Sin City“, „T.N.T.“ koje su raspoloženje publike dovele do maksimuma i pripremile ih za doista maestralan završni dio koncerta sa „Whole Lotta Rosie“ i „Let There Be Rock“ kojom je dominirao Angus Young sa svojim gitarističkim solom na platformi u publici.

Svoj eksplozivni i energijom nabijen nastup pred izuzetno dobro raspoloženom publikom legenardni AC/DC su nakon glasnog poziva publike zaključili na bisu sa vječnom „Highway To Hell“ tijekom koje je već dobrano zapaljena publika doslovno izgorjela od energije i pozitivnih emocija te „For Those About To Rock (We Salute You)“ kao vrlo posebnim šlagom na vrhu AC/DC torte jedinstvenog i nezamjenjivog okusa.

AC/DC su u Austriji još jednom pokazali da su godine uglavnom samo broj. Energija, uživanje u glazbi koju stvaraš i dijeliš sa svojom publikom i publika koja te podiže i prati formula su za eksplozivni i bombastični ne samo nastup već i način života jer AC/DC su upravo to. I zato duže pauze između pjesama da dođu do daha pa čak ni vizualizacije koje na trentuke mlađim generacijama mogu izgledati nezgrapno i smiješno nisu ništa što narušava glazbenu čvrstoću i postojanost neuništivih Australaca. Na kraju krajeva, AC/DC su bend koji je preživio smrt svog pjevača spreman usavršiti ono što radi – čisti rock ‘n’ roll. A taj isti rock ‘n’ roll buntovnički je odgovor i bend i publike na konstataciju da AC/DC više nisu među najmoćnijima u rock glazbi. Nakon viđenog u Austriji – itekako jesu!

Izvještaj: Gordana Lacković
Foto: arhiva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *