Loading...
Najave

40 GODINA PUNK ROCKA PANKRTI, SIX PACK, MOTUS, SAŠA 21, EKSODUS, V OKOVIH, PROJEKT TRNSKO, RADIO CLASH, G.A.D, NARIKAČE 6. i 7. 5. 2016. od 18:00 FUKS (ex Željezničar) Trnjanska 1, Zagreb

40 GODINA PUNK ROCKA
PANKRTI, SIX PACK, MOTUS, SAŠA 21, EKSODUS, V OKOVIH, PROJEKT TRNSKO, RADIO CLASH, G.A.D, NARIKAČE
6. i 7. 5. 2016. od 18:00
FUKS (ex Željezničar) Trnjanska 1, Zagreb

Jednodnevna ulaznica: 45/60
Festivalska ulaznica 80 kn

40godpunkrockaebfly

PROSLAVA 40. GODIŠNJICE PUNK ROCKA NA DVODNEVNOM FESTIVALU 6. I 7. SVIBNJA U NOVOOTVORENOM ZAGREBAČKOM KONCERTNOM PROSTORU „FUKS“

Ova godina obilježava 40. godina od eksplozije punk rocka 1976. godine, te je povodom toga u Britaniji ova godina proglašena godina punk rocka. Mi im se pridružujemo sa dvodnevnim festivalom koji će se 6. i 7. svibnja održati pod nazivom „40 godina punk rocka“, u zagrebačkom novootvorenom koncertnom prostoru Fuks koji se nalazi u prostorijama KUD Željezničara u Trnjanskoj 1.

Punk rock je pokret bez kojeg bi današnja glazbena, modna i ina umjetnička scena izgledala potpuno drugačije i nezanimljivije. Punk rock je okrenuo cijelu scenu naglavačke i vratio joj prave vrijednosti, dajući svakom sudioniku mogućnost slobodnog izražavanja. Punk je nastao kao odgovor tadašnjoj velikoj ekonomskoj i političkoj krizi u Britaniji gdje omladina nije vidjela budućnost, a u isto vrijeme donio sviježu krv glazbenoj sceni koja se tada pretvorila u ustajalu žabokrečinu.

Punk sa svojim nihilističkim, destruktivnim i agresivnim stavovima u svojoj srži nije bio negativan već je samo svom snagom ogorčeno urlao, upirujući prstom u negativne pojave modernog društva. Znači, punk je bunt!
U glazbenoj industriji je punk napravio pravu revoluciju i izbacio dotadašnju monarhističku vlast, dajući priliku svakome da se izrazi na svoj način. U modnoj industriji, svojom anti – modom uništio dotadašnji lažni sjaj i prenemaganje bogatih slojeva. Punk je dao priliku i stvorio cijeli niz novih umjetnika od kojih su većina i dandanas opće cijenjeni i prihvaćeni.

Najvažniji akteri ovog pokreta bili su zloglasni Sex Pistols, predvođeni anarhistički orijentiranim menađerom Malcolm McLarenom koji je sa svojom partnericom, modnom dizajnericom Vivienne Westwood stvorio najopasniji rock’nroll band svih vremena.

Sex Pistols su jedini band u povijesti rock’n’rolla koji je dospio do prvog mjesta na top listama, a u isto vrijeme bio zabranjen za emitiranje sa svojom anti himnom „God Save The Queen“. Tako su postali jedan od najznačajnijih bandova u povijeti rock’n’rolla. Njihov album prvijenac „Never Mind The Bollocks Here’s The Sex Pistols“ doslovno je revolucija u rock glazbi nakon kojeg je sve krenulo drugim tokom. Nakon Sex Pistolsa krenula je čitava vojska novih grupa koje su napokon našle načina da se izraze na svoj način i ta revolucija traje i dan danas proširivši se u sve pore moderne glazbene i ine umjetnosti.

Na festivalu „40 godina punk rocka“ nastupiti će deset predstavnika punk scene koje će predvoditi pioniri ex-Yu punka, legendarni ljubljanski Pankrti, koji su 1978. objavili prvi punk singl na ovim prostorima „Lublana je Bulana“. Sa svojim prvijencem „Dolgcajt“ pokrenuli su punk revoluciju na ovim prostorima. Uz Pankrte, na ovom festu najduži staž na punk sceni ima legendarni gitarist KUD Idijota, Sale Veruda koji će nastupiti sa svojim bandom Sale 21 i predstavit svoj album „VD-i1“. Slijede bendovi koji su odrasli na punk rocku i nastavili tu traduiciju; Six Pack iz Smederevske Palanke i zagrebački Motus koji imaju novi album „Mašina“. Tu su i predstavnici potpuno mlade krvi punk rocka, zagrebački G.A.D. Zatim ćemo imati prilike vidjeti i dva tribute banda, Radio Clash koji sviraju materijal drugog najbitnijeg britanskog punk rock banda, angažiranih revolucionara The Clash i Projekt Trnsko koji sviraju presjek punk rock i new wave scene; Sex Pistols, The Clash, Ramones, Blondie, The Jam, Stiff Little Fingers, Buzzcocks, The Stranglers, Sham 69,… pa dva benda druge punk generacije, mariborski V Okovih i zagrebački Eksodus koji su nastali početkom osamdesetih, te zagrebački comedy punk rock band Narikače. Prije, između i nakon bendova će punk rock glazbu vrtiti poznati zagrebački dj Tomi Phnatasma koji je ujedno i pjevač grupe Eksodus te aktivan u punk sceni od 1980.
Vrata festivala se otvaraju u 18:00 sati dok će koncert započeti u 20:00 sati te trajat do ranih jutarnih sati.

Cijena festivalske ulaznice za oba dana u pretprodaji iznosi 80 kn, jednodnevna 45 kn, a jednodnevna 60 kn. Ulaznice se mogu kupiti u sustavu Entrio www.entrio.hr. Dirty Old Shop – Tratinska 18, Rockmark – Berislavićeva 13, Dancing Bear – Gundulićeva 7, Aquarius – Branimir Centar – Kneza Branimira 29 i Varšavska 13, Atlas – vice vukova 6, Tesluna 7, Westin, Zrinjevac 17, Croatia Records – Bogovićeva 5, Printaonica Bijelog Čarobnjaka – Ilica 76, Vinyl Bar – Bogovićeva 3, Tvornica Kulture – Ljudevita Posavskog 1, Record Store – Tkalčićeva 34.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *